En toen was het alweer bijna voorbij.

We hadden geen WiFi in Elephant Plains, maar nu zijn we weer een soort van in de bewoonde wereld.

Vanmiddag zijn we aangekomen in Old Joe’s Kaia. Zo grappig, het is inmiddels al een jaar geleden dat we hier waren, maar we werden direct herkend door de eigenaresse.

Woensdagochtend zijn we aangekomen in Elephant Plains. Onze kamer was een luze rondavel met een fantastisch uitzicht over een drinkplaats. We hebben er van alles voorbij zien komen. Olifanten, buffels, giraffen en uiteraard honderden impala’s kwamen regelmatig voorbij om een slokje water te halen. En dat kon je dan allemaal gadeslaan vanaf je balkon, echt zo mooi om te zien.

Ons reisgezelschap voor de ODP fotocursus bestond uit nog 8 andere gasten en onze cursusleiders Brendon Cremer en Villiers Steyn. Beide professionele wildlife fotografen.

Na een lunch en en kennismaking was het tijd voor de eerste game drive. 1 van de gasten, Arnoud, had de dagen voor ons al een 4-daagse cursus gehad met Brendon en Villiers en zijn foto’s van die dagen maakte dat we zeer hoge verwachtingen hadden.

Tijdens onze eerste game-drive hebben we direct al een luipaard gespot. Helaas lag het luipaard op een dichtbeboste plaats dus konden we helaas geen goede foto’s nemen. Maaaaar, we hadden er een gezien.

Wel hebben we op die eerste game drive fantastische foto’s kunnen maken van een groep hyena’s met jongen.

Daarna is het elke dag beter geworden, waren we eerst nog blij met een glimp van een luipaard, onze wensen werden steeds hoger. We hebben luipaarden op de meest mooie plekken mogen fotograferen, alleen die ene foto van een luipaard in een boom kwam maar niet voorbij. Tot gisteravond. Al vrij snel na ons vertrek werd er een luipaard in een boom gespot. Ze had net een grijze duiker gedood en had dat meegenomen de boom in. En dat ook nog eens in een boom naast de weg. Hoe mooi wil je het hebben. We hebben de afgelopen dagen in Elephant Plains wel ervaren dat de luipaarden zich het liefst schuilhouden op de meest onmogelijke plaatsen. Niet dat dat de rangers tegenhoudt. We hebben mogen ervaren wat off-road rijden is. Ze hebben ons met de auto’s op de meest onmogelijke plaatsen gebracht. We zijn dwars door de bossen gereden en menig boom en struik heeft het moeten ontgelden. En wij ook wel een beetje, want uiteraard zijn de ritten dwars door het bos alles behalve comfortabel. Over de wegen overige ook niet, we zijn dagelijks menig keer los van ons stoel gekomen omdat we iets te hard over een weg reden. Maar dat is tegelijktijd ook het leuke aan de game drives. En al dat gehobbel is elke keer zeer de moeite waard geweest. We hebben naast de luipaarden ook diverse hele mooie sightings gehad met leeuwen, hyena’s en vanmorgen nog een stel jonge olifanten. Daarnaast hebben we ontzettend veel geleerd van Brendon en Villiers waardoor we ook in moeilijke situaties de meest mooie foto’s hebben kunnen maken. Daarnaast gaf Villiers elke ochtend na het ontbijt tips over hoe je je foto’s het beste kon bewerken in Lightroom.

Elephant Plains is echt een ongelofelijk mooie lokatie. Het personeel is vriendelijk en behulpzaam en het eten is heerlijk. Ook hier elke keer weer verrast met gerechten waarvan we nog nooit gehoord hadden, maar alles was even goed en lekker.

En dan nu in Old Joe’s Kaia waar we onze laatste nacht in Zuid Afrika gaan doorbrengen. Ook hier is het fantastisch, maar wel met een beetje verdriet, want deze lokatie betekend al voor de derde keer het einde van een fantastische tijd in een fantastisch land. De dagen zijn omgevlogen en er is geen dag geweest dat het niet naar ons zin hebben gehad. We hebben ontzettend leuke mensen ontmoet en weer veel tips meegekregen voor een eventueel volgend verblijf. Ik kan me zomaar voorstellen dat we zeker nog een keer teruggaan om de rest van Zuid Afika te bekijken.